Dönem hemen herkesin yaşadığı bazen küçük bir sorun bazen ise çok daha büyük sorunların habercisi olan Ağız Yaraları aynı zamanda AFT olarak da adlandırılmaktadır.
3 çeşit AFT bulunmaktadır bunlar Minör aftlar, Major Aftlar ve Herpetiform aftlardır.
Minör Aft: en sık karşılaşılan aft türü olup 1 santimetreyi geçmezler genellikler 1 hafta süre içerisinde iz bırakmadan kaybolurlar.
Majör Aft: 1 santimetreden büyük aftlar olup daha derindeki yaralardır. İyileşme süresi 1 ayı geçebilir ve iz bırakırlar. Kalan iz de zaman içerisinde kaybolmaktadır.
Herpetiform Aft: Çok sayıda küçük aftın bir araya gelmesi ile oluşan bir aft türüdür. 100’e yakın aft olabilir her biri 2mm’den ufak büyüklükteki aftlardır ve bazen bu aftlar birleşebilirler. İyileşme süresi 1 ayı bulabilir ve yine iz bırakırlar.
Birçok neden bağlı olarak görülebilmektedirler. Başlıca sebepleri ise şunlardır:
Bunlar dışında bazı ilaçlar da AFT oluşumunu tetiklemektedir. SIK olarak ağız yarası problemi yaşayan kişilerin doktorlara başvurmaları gerekmektedir.
AFT’lar ağrılı yaralardır genellikle benzokain analjezik etkili preparatlar ağrıyı azaltmakta etkilidirler.
AFT’lar açık yaralardır bu nedenle Antiseptik solüsyonlar mikropların yerleşmesini azaltarak iyileşmesini hızlandırırlar.
Tedavi olarak klorheksidin veya karbamid peroksiz içeren gargaralar ile günde 2 sefer 60 saniye süreyle gargara yapılmaktadır.
İltahabın şiddetini azaltmak için amleksanoks veya hidrokortizon içeren ürünler bölgesel olarak kullanılmaktadır.
Carafate isimli sıvı solüsyon yara üzerine yapışarak koruyucu bir tabaka oluşturur.
Şiddetli vakalarda kortikosteroid olan prednizon içeren tabletler ağız yoluyla verilmektedir.
AFT iyileşene kadar acı, tuzlu, aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalardan kaçınılmalıdır. Yumuşak gıdalar tercih edilmeli, yemeklerden sonra ağız temizlenmelidir. Bazı kişilerin gıda alerjileri de ağız yaralarına neden olabilmektedir. Fındık, fıstık, portakal, domatesd, kola, çay v.b gıdalar tüketiliyorsa bunlardan kaynaklanıyor olabileceği varsayarak kişi kendisini kontrol etmelidir. Diş veya protezlerde yer alan sorunlarda AFTlara neden olabilmektedir. Böyle bir durumdan şüpheleniliyorsa diş doktoruna gidilmelidir.
Yazımızın ağız yaralarından kurtulmanızda fayda sağlayacağını umuyor, eğer sık tekrarlanan bir problemse doktor başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Diş ağrısı probleminiz varsa sunduğumuz bitkisel çözümleri de okuyabilirsiniz.