Terleme deimizdeki ter bezlerinin salgıladığı renksiz bir sıvıdır. Derideki yağ bezlerinin salgısı ve bakterilerle temas sonucu kokusuz olan bu sıvı kötü kokabilir. İnsanın bünyesine göre günde 1,5 litreye kadar ter oluşabilir. Adrenalinin artması sonucunda da el ve ayaklarda terleme oluşmaktadır.
Aşırı terleme tıp dilinde Hiperhidrozis olarak adlandırılmıştır. Hava sıcaklığı, efor sarf etmek, heyecan, stres, ortamdaki nem terlemeyi arttıran normal faktörlerdir.
Sıtma, boğaz iltahapları, guatr, böbreküstü bezi hastalıkları, aşırı kilo, andropoz, menapoz ve menapoz öncesi, D Vitamini eksikliği, psikiyatrik hastalıklar, baharatlı gıda tüketimi, ateş düşürücü ilaçlar, insülin, meperidin, kusmaya neden olan ilaçlar, alkol, pilokarpin terlemeye neden olabilir. Birden oluşan terlemeler ise tehlikelidir bunun sebebi kalp krizi, şeker düşmesi, tansiyon düşmesi, aşırı sıcağa maruz kalma, iç kanama gibi durumlarda görülebilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden doktor görüşüne başvurmak çok önemlidir.
El ve ayak tabanı terlemesi böbrek üstü bezi hastalıklarına işaret eder ve depresyona neden olabilicek psikolojik sıkıntılar ortaya çıkabilir.
Strese bağlı aşırı terleme mevcutsa sakinleştirici pasiflora ekstresi kullanılır.
Krem şeklinde alüminyum klorid tuzları da terlemeyi önlemek için oldukça sık kullanılan işe yarayan bir yöntemdir. Ter önleyici kremlerin büyük bölümü bu tuzları kullanır. Gözenekleri tıkayarak etki gösteri. Yan etkisi ise tahriş, kaşıntı ve karıncalanma olabilir kullanım sıklığı azaltıldığında sorun ortadan kalkacaktır.
Doktor reçetesi ile alınabilen sinir sisteminin ter bezlerini aktif hale getirmek için kullandığı asetilkolin kimyasalının salgılanmasını önleyici antikolinerjikler etkilenen bölgelere uygulanır. Bu ilaçlar kuvvetli kimyasal içermeleri nedeniyle ağız kuruluğu, bulanık görme, mide krampları, kabızlık gibi yan etkilere neden olabilir kullanımları sırasında motorlu araç kullanılmamalıdır.
Son yıllarda uygulanmaya başlayan İyontoforez ve Botoks teknikleri ile de ter bezleri baskı altına alınarak terleme önlebilmektedir.
Çok şiddetli yakınmalar mevcutsa ve yukarıda saydığımız yönetemlerden etkili sonuç alınamıyorsa cerrahi tedavi son seçenek olarak uygulabilmektedir. Bu müdahale ile aşırı çalışan ter bezlerini uyaran sinirler kesilir. Koltukaltı terlemesi ve el terlemeleri için kullanabilen bu tedavi %100 başarı sağlamamaktadır. Daha ileri bir teknik olarak gelişmiş ve tecrübeli tıp merkezlerinde koltukaltı ter bezlerini lazer ile veya cerrahi mühale ile alınmasıdır. Zor bir yöntem olup kalıcı çözüm sağlayabilmektedir.
bizim alabileceğimiz doğal tedbirlerdir. Ayrıca beyaz ve siyah giysiler tercih etmek terlemenin başkaları tarafından fark edilmesini en az indirmeyi sağlayabilir.