Sağlıklı diş ve diş etlerinin ne kadar önemli olduğu son yıllarda yapılan araştırmalar ile birçok kez kanıtlandı. Eskiye oranla insanlar ağız bakımlarına çok daha fazla özen gösteriyorlar. Sağlıklı diş ve diş etleri için bilmeniz gerekenleri bu yazımızda derledik.
600’den fazla bakteri türünün insanların ağzında yaşadığı bilinmektedir. bu 600 türün temsilcilerini tek tek saymaya kaltığımız yaklaşık 6 Milyarlık 600 çeşit bakteriden oluşan bir nüfusun ağzımızda olduğunu söyleyebiliriz. Bu bakterilerden bazıları oldukça zararlıdır ki bunların en ön sıralarında gelen bakteri Streptococcus’tur. Bu bakteri ağzımızdaki şekeri kullanır ve laktik asit üretir. Diş minelerinin aşınması ve oyuklara neden olan 1 numaralı sebepte bu laktik asittir.
Bakterilerin şekeri daha çok sevdiğini duymuşsunuzdur ancak sadece şeker değil her türlü nişastayı afiyetle sindirirler. Diş sağlığı için en kötü yemekler sindirilmesi zor karbonhidratlardır.
Tükürüğümüzle hızla eriyen besinlerden ziyadepatates kızartması, pişmiş nişasta gibi ürünler dişlere daha uzun süre tutunmakta daha fazla asit üretimine neden olmaktadır. Kuru üzüm gibi dişlere yapışabilen ağızdaki çukur ve çatlakları kendisine mesken edinebilen besinlerde diş ve diş etlerine oldukça zararlıdır.
Yıllardır diş çürümesinin başlıca sebebi olarak görülen şekerlerin ve çikolataların aslında karbonhidratlardan daha az suçlu olduğu 2000 yılında Japonya Osaka Üniversitesinde yapılan araştırma ile kanıtlanmış ve hatta çikolata yapımında kullanılan kakao çekirdekleri kabuğunun antibakteriyel etkisi olduğu ispatlanmıştır.
Diş çürümesi hemen herkeste görülebilen dünyadaki en yaygın hastalıktır. Bu hastalığıa yakalanmamanın tek etkili yolu küçük yaşlardan itibaren(süt dişlerini döktükten sonra) yemeklerden hemen sonra değil 1 saat kadar sonra dişlerin en az 2 dakika boyunca çok iyi bir şekilde fırçalanmasıdır. Piyasada satılan gargaralar da diş fırçalamasından sonra kullanılabilir ama ekonomik gargara olarak fırçalamadan sonra ağzınızı tuzlu su ile çalkalayarak bakterilerin çok büyük kısmını ağzınızdan uzaklaştırabilirsiniz.
Diş çürüklerinin, diş eti iltahaplarının kalbe olan olumsuz etkisi tıbben ispatlanmıştır bunun nedeni olarak ağızdaki bu bakterilerin kalbe ulaşarak kanın pıhtılaşmasına neden olmasıdır.
Dişlerinizde çürüğe neden olan bakteriler, sadece ağzınızdaki diğer dişlere zarar vermekle kalmaz sindirim sistemi vasıtasıyla tüm vücudunuza dağılırlar.
Eğer bu saydıklarımızı bugüne kadar uygulamadıysanız asla geç kaldığınızı düşünmeyin zararın neresinden dönerseniz kar ve kalan diş ve diş etlerinize ne kadar iyi bakarsanız ileride o kadar çok faydasını görürsünüz.
Bu yazılarımızın da ilginizi çekebileceğini düşünüyoruz: