Eti bulamıyoruz ki suyunu çıkaralım diyenler olabilir ki haksız da sayılmazlar ancak bu şekilde hazırlayacağınız organik et suyunun bakkal veya marketlerden alacağınız et sularından çok daha sağlıklı ve çok daha hesaplı olduğunu belirtmemizde fayda var. Bu yazımızda size Sığır(dana) etinden et suyu, koyun etinden et suyu, tavuk suyu, Demi Glas(Dömi Glas, Bulyon) Et suyu tariflerini vereceğiz.
Bu gibi tarifler hazırlanırken uygun büyüklükte tencere seçimi oldukça önemlidir bu nedenle yukarıda belirttiğimiz malzemelerin hepsini alabilecek uygun büyüklükte bir tencere seçmelisiniz.
Tenceremize suyu, soğanı, havucu(kazınmış olarak), maydanoz kökünü, sarımsağı, yarım çorba kaşığı tuzu ve tercihe göre göre sığır etini ve sığır kemiğini ilave ettikten sonra ortadan daha az kısıklıktaki ateşe tenceremizi yerleştiriyoruz. (Kemikten alınan et suları daha ekonomik olurlar ancak lezzetleri daha düşüktür.)
Suyun ısınmasıyla beraber tencerenin üst kısmında bir süre köpükler oluşmaya başlayacaktır. İnce telli bir süzgeçle bu köpükleri alıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Yaklaşık olarak 4 saat boyunca kısık ateşte haşlanmaya bırakıyoruz.
Bazı lokanta veya tariflerde de Esmer Et Suyunu görmüş olabilirsiniz. Peki o nasıl yapılıyor onu da tarif edelim. Esmer et suları kemikle yapılan et sularıdırlar. Kemikler bir fırında kahverengileşinceye kadar kızartılıp sonrasında tencereye alınırlar ardından yukarıda belirttiğimiz malzemeler tencereye ilave edilir ve aşağıda ki adımdan devam edilir. Bu yöntemle elde edilen et suyu da oldukça lezzetlidir ve esmer renktedir.
Etimiz haşlandıktan sonra eti veya kemikle yaptıysanız kemikleri bir tabağa alıyoruz ve suyunu ince bir süzgeçten geçirerek süzüyor ve su ile eti ayırıyoruz. Burada önemli olan nokta alınan et suyunun 2 litreye tekabül ediyor olmasıdır. Eğer alınan et suyu 2 litreden fazla ise çıkarılan et suyu 2 litre kalana kadar kaynatılmalı eğer az ise çıkan et suyuna dışarıdan su ilavesi yapılmalıdır. Bu hazırlayacağınız et suyu yaklaşık olarak 600 kaloridir.
Tenceremize suyu, soğanı, havucu(kazınmış olarak), maydanoz kökünü, sarımsağı, yarım çorba kaşığı tuzu ve tercihe göre göre koyun etini ve
koyun kemiğini ilave ettikten sonra ortadan daha az kısıklıktaki ateşe tenceremizi yerleştiriyoruz. (Kemikten alınan et suları daha ekonomik olurlar ancak lezzetleri daha düşüktür.)
Suyun ısınmasıyla beraber tencerenin üst kısmında bir süre köpükler oluşmaya başlayacaktır. İnce telli bir süzgeçle bu köpükleri alıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz. Maksimum 2.5 saat boyunca kısık ateşte haşlanmaya bırakıyoruz.
Koyun kemiğini önce fırınlanıp, kızartılması ardından suyunun alınması yöntemi uygulanmamalıdır.
Etimiz haşlandıktan sonra eti veya kemikle yaptıysanız kemikleri bir tabağa alıyoruz ve suyunu ince bir süzgeçten geçirerek süzüyor ve su ile eti ayırıyoruz. Burada önemli olan nokta alınan suyun 2 litreye tekabül ediyor olmasıdır. Eğer alınan et suyu 2 litreden fazla ise çıkarılan et suyu 2 litre kalana kadar kaynatılmalı eğer az ise dışarıdan su ilavesi yapılmalıdır. Koyun etinden et suyu hazırladığımız bu tarifimiz yaklalık olarak 1000 kaloridir.
Uygun büyüklükteki bir tencereye tüm malzemeleri koyuyoruz ( Havuç kazınmış, soğan soyulmuş) Tavuğun tüyleri yolunmuş, içi temizlenmiş, alevli ateşte tüyleri tütsülenmiş ve yıkanmış olacak.
Tencereyi kısık ateşe yerleştiriyoruz. Et suyunda olduğu gibi bu suyun da ısınmasıyla su yüzeyinde köpükler oluşmaya başlayacak bu nedenle su köpükleri ince bir süzgeç ile alıyor ve atıyoruz. Köpük su iyice ısındığında çıkmayacak su ısındıktan sonra tencerenin kapağını kapatıyoruz ve yaklaşık olarak 2,5 saat kısık ateşte haşlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta tavuğun belli aralıklarla kontrol edilmesidir. Tavuğun eti yumuşak bir hal alıncaya kadar haşlama işlemine devam etmek gerekmektedir. Normal süre 2.5 saat civarındadır ancak tavuk kart ise bu süre uzayabilmektedir. Bu durumda su ilavesi ve tavuğun etinin yumuşaklığını sık sık kontrol gerekmektedir.
Tavuk piştikten sonra ayrı kaba alınmalı ve suyu süzülmeli ayrıca kalan su ölçülmelidir. Bu şekilde alınacak olan tavuk suyu yaklaşık olarak 8 su bardağı olmalıdır. Eğer daha fazla ise tavuk suyu kapaksız kaynatılarak 8 bardağa indirilmeli eğer az ise su ilave edilerek 8 bardağa çıkarılmalıdır. Tavuk suyu tarifimiz yaklaşık 750 kaloridir.
İnsanların imkanları farklı farklı bu nedenle en lezzetli en pahalı tarifimizi en sona sakladık. Şimdiden belirtelim tarifimizde Beyaz Şarap kullanılıyor ancak siz isterseniz tarifte belirtilenin yarısı kadar Elma Sirkesi kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki malzeme listesi okuduğunuzda muhtemelen benim bunları yerleştirecek kadar büyük tencerem de yok, fırınım da yok, ocağım da yok diyebilirsiniz ama bu problem değil. Tüm adetleri yarı yarıya azaltabilirsiniz veya çeyreği kadar oranlarla hazırlayabilirsiniz alacağınız bulyon miktarı da azalttığınız oranda olacaktır. Sadece oranlara dikkat etmeniz yeterli. Örnek vermek gerekirse 5 kg ilikli kemik yerine 1 kg kullanacaksanız suyu da 10/5=2 litre kullanacaksınız, 1/5 kahve fincanı un, 0,15 su bardağı salça v.b şekilde ayarlama yapmanız gerekiyor.
Bir tepsiye küçük doğranmış 5 kg kemik, kazınmış ve gelişi güzel büyüklükte parçalara kesilmiş havuç, soğan ve 10 adet tane karabiberi koyuyoruz ve fırına veriyoruz. Belli aralıklarla kontrol edip çevirerek kemikler kızarana kadar ortanda yüksek sıcaklıkta fırında tutuyoruz. Kemikler kızarınca unu ilave edip karıştırıyoruz ve 10 dakika daha fırında tutuyoruz.
Arından tepsiyi ocağa alıyoruz 1 bardak beyaz şarap(veya yarım bardak elma sirkesi) ilave ediyor karıştırıyoruz. Ardından 2 litre suyu katıyoruz ve kemikleri 3 taşım kaynatıyoruz.
Tepsideki işimiz bitiyor ve tüm malzemeleri çok büyük bir tencereye alıyoruz ve kalan 8 litre suyu, domates salçasını, yarım çorba kaşığı tuzu,5 adet defne yaprağını katıyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.
Suyun ısınmasıyla birlikte yine yüzeyinde oluşacak olan köpükleri süzgeç ile alıp atıyoruz ve tencerenin kapağını kapatıyoruz.Çok kısık ateşte 12 saat boyunca pişiriyoruz ve arada kontrol ediyoruz. Su çok azalmışsa su ilave ediyoruz.
12 saatin sonunda suyumuz yarıya iniyor. Suyumuzu süzüyoruz etleri ve malzemeleri ayrı bir kaba alıyoruz ve kalan et suyunu küçük bir tencereye alıyoruz. Küçük tenceredeki et suyunu kapaksız olarak kaynatmaya maksimum 4 su bardağı kadar et suyu kalana kadar kaynatmaya devam ediyoruz.
4 su bardağı kaldıktan ateşin altını kapatıyor ve saklayacağımız kaba alıyoruz. O kapta soğudunda pelte kıvamında bulyon elde etmiş olacaksınız ve buz dolabında saklayabilirsiniz. Hazır bulyon aldığınızın yarısı kadar ölçülerde yemeklerinizde kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Damak zevkinize göre kullanacağınız miktarı arttırıp azaltabilirsiniz. Yemeklerinize vereceği tada inanamayacaksınız.
Demi Glas Et Suyu Bulyon tarifimiz yaklaşık olarak 2575 kaloridir.
Tarifimiz Ekrem Muhiddin Yeğen Hocanın tarifinin modernize edilerek günümüze uyarlanmış halidir. Kendisini rahmetle anıyoruz.
Uzun bir yazı oldu umarız size boşa vakit harcatmamışızdır. Beğendiyseniz yazımızı ve sitemizi paylaşmanızı rica ederiz.
Zeytinyağlı Enginar tarifimiz de ilginizi çekebilir dilerseniz o şahane tarifimizi de deneyebilirsiniz.
Afiyet olsun.