Hamuru açmayı bilen zaten mantıyı yapmayı da bilir dediğinizi duyar gibiyiz merak etmeyin mantı hamuru, baklava hamuru kadar ince açılmadığından biraz emek, biraz yürekle hemen herkes tarafından açılabilir. Tarifimiz 7 göbek Kayserili tarifidir kulaktan dolma, sonradan olma değildir 🙂
Burada verdiğimiz malzemelerle iştaha bağlı olmakla beraber 3 kişi rahatlıkla doyabilir ama eğer 4 kişi iseniz ilk 3 kişi biraz fedakarlık yapmak zorunda kalacaktır. Eğer 4. kişi de doya doya yesin istiyorsanız malzemeleri verilen oranları bozmadan arttırabilirsiniz. 🙂
Mantu hamuru malzemeleri olarak belirttiğimiz malzemeleri uygun büyüklükteki bir kaba alıyoruz ve iyice karıştırıyoruz. İyice karıştırdıktan sonra 5-6 dakika hamuru dinlenmeye bırakıyoruz.
Hamuru 2 bezeye bölün(bezeye bölmekten kasıt eşit 2 yuvarlak parçaya ayırın) Ardından bezeleri sırayla oklava marifetiyle açın. Hamuru çok ince olmamakla beraber mümkün olduğu kadar ince açın. Ne kadar ince olacağını kestiremiyorsanız fotoğraflarımızı inceleyebilirsiniz. Hamuru açtıktan sonra bıçakla küçük kareler oluşturacak şekilde kesin.
Mantı içi malzemeleri başlığında belirttiğimiz malzemeleri uygun büyüklükte bir kaba koyup karıştırarak yoğurun ve iç harcını hazırlayın.
Kare kare kestiğiniz hamurların içine bezelye tanesi kadar iç harcını koyun ve hamurları kapatın. Ne çok sıkın ne de gevşek bırakın özellikle hamur kenarlarına bastırın ki içindeki kıyma hamurdan pişince düşmesin. Tercihinize göre üçgen veya bohça şeklinde hamurları kapatabilirsiniz. Kapattığınız mantıları uygun bir yere birbirlerine değmeyecekleri şekilde serin ve hamurun biraz kurumasını sağlayın 10-15 dk( bu sırdır herkese söylenmez çoğu tarifte de belirtilmez) Bunu yaparak mantıların birbirine yapışmasını önlemiş olursunuz.
Uygun büyüklükte(tercihen derin) bir tencereye 10 bardak su ve tuzu koyun ve suyu kaynatın. Hazırladığınız mantıları kaynayan suya ekleyip yaklaşık 10 dakika haşlayın( bu tamamen damak zevkine bağlı bir süre bazıları hamurun çok yumuşamasını ister 12-15 dakika haşlar bazıları ise hamur sert kalsın der 6-7 dakikada çıkarır siz de kontrol ederek hamur istediğiniz kıvama gelince haşlamayı sonuçlandırabilirsiniz.) Haşlama işlemi bittikten sonra mantıları süzüyoruz haşlamada kullandığımız tenceredeki suyu boşaltıyoruz. Mantıları tekrar aynı haşlama tenceresine koyup üzerine 2 bardak oda sıcaklığında su ilave ediyoruz ve eklediğimiz su tenceredeki tüm mantılarla temas etsin diye tenceyi hafifçe 2-3 sefer sallıyoruz (bakınız bunu da tariflerde bulmanız pek mümkün değildir)
Mantı sosu için sarımsakları eziyoruz ve yoğurtla karıştırıyoruz ve kenara bir kaba alıyoruz.
Cezve benzeri derin veya yayvan bir kapta salça, tereyağı ve zeytinyağını karıştırarak kızartın(salça kullanmayarak ta sos hazırlayabilirsiniz bunun tercihi de size kalmış. Kızarmaya yakın tercihinize göre kırmızı biber, pul biber katabilirsiniz.
Mantıları servis yapacağınız tabaklara koyun, üzerine önce yoğurdu ardından salçalı sosu ilave edin. Tercihinize göre sumak ta ilave edebilirsiniz.
Şimdi bir mantı sever olarak sizin aklınızda 2 soru bu mantılar Kayseri mantısıysa neden büyük ve neden bohça şeklinde değil. 2 tane basit cevabı birincisi böylesini daha lezzetli buluyoruz, ikinci cevabımız ise daha önemli böylesi daha kolay. 🙂 Hem sizi tutan yok bohça şeklinde küçük küçük kapatmak istediniz de biz mi öyle kapatmayın dedik 🙂
Zeytinyağlı biber dolması seviyorsanız onun tarifi de sitemizde mevcut haberiniz olsun 🙂
Afiyet olsun.